Skip to content

therapie

integratieve psychotherapie

De integratieve psychotherapie is een eigentijdse vorm van psychotherapie. Het heeft haar wortels in alle andere belangrijke stromingen in de psychotherapie en integreert elementen uit die stromingen. 
De integratieve psychotherapie kijkt naar de mens als geheel. De visie van de integratieve psychotherapie zou je je kunnen voorstellen als een bloem. De bloemblaadjes zijn allerlei aspecten van jou: je gedachten, je spiritualiteit, je lichaam, je emoties, je gedrag en je relatie met anderen. De meeste vormen van psychotherapie zoomen in op een van deze bloemblaadjes. De integratieve psychotherapie kijkt echter naar de kern van de bloem, daar waar alle blaadjes samenkomen. Dáár gaan we aan het werk, wat beweging in alle bloemblaadjes zal veroorzaken. Het werk kan bestaan uit: 

  • gesprekken
  • imaginaties/visualisaties
  • emdr
  • ontspanningsoefeningen/bewegen/dans
  • werken met delen (voice dialogue, innerlijk kind-werk, psychodrama)
  • systemische opstellingen
  • hypnotherapie
  • visualisaties
  • ACT (acceptance and commitment therapy – een combinatie van mindfulness, positieve psychologie en gedragstherapie)
  • werken met talenten
  • schrijfoefeningen
  • wandelcoaching

Precies dat wat past bij jou en bij jouw uitdaging om de ontdekkingsreis in jezelf aan te gaan. En bewust te maken wat nu nog onbewust is.

de therapie kort en concreet

Het uitgangspunt van de integratieve psychotherapie is dat ieder mens zelf beschikt over de gereedschappen die het mogelijk maken om moeilijkheden te overwinnen, om te groeien en te helen. Door deze therapie zul je dat zelfhelend vermogen weer vinden, en inzetten om actief en concreet  de controle over je leven te hernemen.
De integratieve psychotherapie is een kortdurende therapie van ongeveer 5 tot 15 sessies.

emdr

therapie bij angst en trauma

Iedereen ervaart wel eens angst. Veel angsten zijn denkangsten: je bent bang dat er iets gaat gebeuren waarvan je niet weet of het gaat gebeuren – waarschijnlijk zelfs niet. Maar angst kan ook ervaringsangst zijn: je hebt een akelige gebeurtenis meegemaakt in het verleden, waar je nu nog steeds last van hebt.

De meeste vervelende ervaringen in ons leven verwerken we vanzelf. Bijvoorbeeld door te dromen. Maar sommige gebeurtenissen hebben zo’n impact gehad, dat het brein niet in staat is om ze te verwerken. 

wat is emdr?

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een relatief nieuwe, kortdurende therapie om nare gebeurtenissen te verwerken. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en het wordt wereldwijd in de reguliere gezondheidszorg toegepast. Het wordt soms wel de ‘wondertherapie’ genoemd.

hoe werkt emdr?

Er zijn verschillende manieren om een EMDR-sessie uit te voeren. De meest gebruikte methode tegenwoordig is met gebruik van een koptelefoon, waardoor je klikjes hoort. Afwisselend links en rechts. Door die klikjes vindt er stimulatie van je brein plaats. Hierdoor kun je makkelijker bij je herinneringen komen. Daarnaast komt er als het ware meer brein beschikbaar om je nare ervaring te verwerken. Daardoor verandert het beladen beeld. Het wordt opnieuw in het brein opgeslagen, maar nu met minder emotionele lading.

voor wie?

EMDR kan worden toegepast bij iedereen die last heeft van angst. Soms is de oorzaak een duidelijk traumatische gebeurtenis, zoals een ongeluk of het verlies van een dierbare. Maar ook gebeurtenissen die je je nu niet meer herinnert of die je niet meteen als traumatisch herkent, kunnen je belemmeren om je leven voluit te leven.

Als je je afvraagt of deze therapie jou kan helpen, neem dan contact met me op.

hypnotherapie

Ook maak ik gebruik van technieken uit de hypnotherapie. Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van naar binnen gerichte aandacht. Veel van onze problemen zitten zo diep geworteld dat erover praten niet altijd voldoende is. Ze zitten dan als het ware ‘vast’ in je onbewuste. Via hypnotherapie krijg je gemakkelijker toegang tot je eigen onbewuste, waar je oorzaken kunt opsporen en direct oplossingen kunt vinden.

Hypnotische trance is een andere bewustzijnstoestand dan die je hebt in het dagelijks leven, maar wel een heel natuurlijke. Het is te vergelijken met dagdromen, heel geconcentreerd een boek lezen of mediteren. Door deze naar binnen gerichte aandacht kun je je helemaal concentreren op jezelf om te voelen wat er werkelijk van binnen speelt.

Tijdens de hypnose houd je de controle over jezelf.  Het gaat hier dus niet om ‘toneelhypnose’, zoals je misschien van tv kent. Je kunt het zien als een manier om dichter bij jezelf te komen, waardoor je effectief aan jezelf en je klachten kunt werken. 

Hypnotherapie kan vaak ook effectief zijn bij psychosomatische klachten.