integratieve psychotherapie – den haag
wat is integratieve psychotherapie?
Psychotherapie is een vorm van therapie die zich richt op de heling van de psyche. In de reguliere psychotherapie wordt gesproken over patiënten en staan diagnoses en behandelplannen centraal. De patiënt is ziek en moet geheeld worden.
De integratieve psychotherapie kijkt daar anders naar. We zijn allemaal mensen, we kennen allemaal angsten, verdriet en moeilijke periodes in ons leven. We hebben allemaal manieren ontwikkeld om met die moeilijkheden om te gaan. Soms werken die manieren heel goed, en soms helemaal niet. Of niet meer.
Een belangrijk uitgangspunt van de integratieve psychotherapie is dat ieder mens zijn of haar eigen hulpbronnen heeft om die moeilijkheden aan te pakken. Alleen lukt je dat op sommige momenten in je leven niet meer zo goed zelf. Dan heb je iemand nodig die met je meekijkt en meeloopt op je pad. Zodat je het stof op die interne hulpbronnen weg kunt vegen, en weer optimaal gebruik kunt maken van alle wijsheid in jezelf.
voor wie is het geschikt?
- Voor iedereen die worstelt met iets in zichzelf en daarmee aan de slag wil.
- Die weet dat die interne wijsheid en hulpbronnen er zijn, ook al zitten ze nu misschien heel diep verstopt.
- Die bereid is om naar zichzelf te kijken, omdat hij of zij weet dat daar de oplossing ligt.
- Voor iedereen die misschien wel een toverstokje met instant oplossing van zijn of haar probleem zou willen, maar ook beseft dat de makkelijkste weg niet altijd de beste weg is.
- En tenslotte is de integratieve psychotherapie voor iedereen die iets over zichzelf wil leren en voelt dat het daar nu tijd voor is.
hoe ziet een traject integratieve psychotherapie eruit?
We hebben eerst een intakegesprek waarin we kijken of er een goede basis is om samen te werken. We maken kennis, gaan dieper in op waar je voor komt en bespreken de mogelijkheden en ideeën. Aan het eind van dit eerste gesprek spreken we uit of we samen verder willen.
Elk traject is uniek. Tenslotte ben jij ook uniek. Wat we precies gaan doen, ontvouwt zich onderweg. Ik loop met jou mee en draag een rugzak met allerlei technieken en werkvormen die het proces kunnen ondersteunen. Onderweg komen we allerlei richtingaanwijzers tegen die je kunnen helpen in je leerproces. Natuurlijk houden we dat wat je graag wilt bereiken goed in de gaten, als stip op de horizon. Dat eindpunt kan overigens onderweg zomaar veranderen.
Samen bepalen we hoe lang het traject duurt. De meeste mensen komen 5 tot 10 keer, maar trajecten van 2 of 20 sessies (vaak verdeeld over langere tijd, met tussenpozen) komen ook voor. Soms doen cliënten na een individueel traject nog een werkplaats. Om het geleerde nog meer te gaan ervaren en implementeren.