Skip to content

in een groep

Individuele trajecten kunnen veel in beweging zetten. Aan je eigen thema werken in een groep met anderen die jouw thema herkennen, minstens zo veel. Daarom organiseer ik zogenaamde werkplaatsen. Een werkplaats is een plek waar jij kunt onderzoeken wat je te onderzoeken hebt. Je kunt er je vragen, worstelingen en verlangens onder de loep nemen. Met gelijkgestemden deel en onderzoek je wat werkt voor jou. Je leert er veel over jezelf, op net weer een andere manier dan in individuele sessies. Allerlei werkvormen en oefeningen worden afgewisseld. Elke werkplaats heeft een eigen thema. De ene werkplaats is wat meer therapeutisch van aard, waarbij er meer wordt gedeeld en bijvoorbeeld uitgespeeld (door middel van psychodrama). In een andere werkplaats wordt er minder gedeeld, maar ben je meer op jezelf aan het werk.
Mail me als je vragen hebt of je in wilt schrijven.

Deze werkplaatsen lopen momenteel, of gaan binnenkort weer van start:

je eigen weg
open werkplaats

Aan je eigen thema werken in een groep met anderen die jouw thema herkennen. Op een vaak speelse en creatieve manier onderzoeken wat jouw onderbewuste je wil vertellen.

je eigen weg (deel 1 en 2)

Wat is jouw pad? Hoe herken je jouw richtingaanwijzers? Loop je als een schaap mee in de kudde of durf je jouw eigen afslag te nemen, hoe spannend dat ook kan zijn? Wat draag je met je mee aan ballast? Waar wil je naartoe? Hoe ga je om met onverwachte bochten of tegenwind? En hoe zorg je onderweg goed voor jezelf? 

Het kan heel lastig zijn om je eigen weg te vinden in de veelheid aan prikkels om je heen. Verwachtingen van anderen, de maatschappij en niet in de laatste plaats van jezelf, kunnen je behoorlijk van je pad brengen. En uit angst verkeerde keuzes te maken ligt verdwalen op de loer. Hoe vind je dan de weg terug naar jezelf, naar huis?

Met deze vragen ga je in deze werkplaats aan de slag. Je bepaalt je vertrekpunt en gaat op reis. Onderweg ga je onderzoeken, experimenteren, (soms een beetje) graven, opruimen, huppelen, beklimmen en plukken. Waardoor je steeds meer jezelf en je eigen pad gaat ontdekken. En leert je eigen waarheid en hart te volgen.

werkwijze

Het ontdekken van je eigen weg kun je heel mooi in een groep doen. Omdat ieder z’n eigen rugzak heeft, met eigen gereedschap en ervaringen. Daar kun je van leren. Bovendien kun je in de veilige setting van een vaste groep oefenen met op je eigen benen blijven staan, te midden van de anderen. Net als in de buitenwereld. De groep is de bedding, maar je gaat je eigen reis. Af en toe sta je stil, groet je elkaar en wissel je wat uit, en vervolgens ga je weer verder. Jij hebt je eigen werk te doen, je eigen kompas te volgen.

De werkplaats bestaat uit twee delen. Deel 2 borduurt voort op deel 1, maar je kunt ook alleen deel 1 doen. Iedere werkplaats bestaat uit vijf vrijdagen, met steeds ongeveer een maand tussenpauze. Je krijgt elke dag opdrachten mee, zodat je tussen de bijeenkomsten door in beweging blijft. Ook heb je contact met een metgezel, die je ondersteunt op je pad.

We werken met visualisaties, lichaamswerk, creatieve oefeningen, opstellingen/uitspelen, schrijven, de natuur als spiegel, uitleg van het thema/klas, delen, stilte.

inhoud

In deel 1 ga je de richtingaanwijzers van jouw eigen weg onderzoeken. Thema’s die aan bod komen, zijn: je verlangens, je talent (wat heb jij in dit leven te doen?) en je ware natuur/essentie. Wie ben jij werkelijk? Je gaat onderzoeken waar jouw ziel ten diepste naar verlangt, en je oermoeder en oervader leren kennen, die jou op je pad begeleiden.
Ook al is er elke werkplaatsdag ruimte om te delen,  in dit eerste deel ga je wat meer introspectief aan de slag. Je gaat je kompas ontdekken, dat wat jou richting geeft in het leven.

In deel 2 ga je op pad, de wereld in. Waar loop je tegenaan? Wat belemmert je om je pad te gaan? Je gaat spelen met je interne draken en je maakt contact met de vervormingen van je essentie. Op deze werkplaatsdagen delen we wat meer met elkaar, zodat we elkaar kunnen ondersteunen in het werkelijk gaan van onze weg. De laatste dag van dit deel is een terugkomdag. 

Dus: durf jij echt een reiziger te zijn? Ook al heb je nog geen idee waar je naar op weg bent? Dan is deze werkplaats wellicht iets voor jou. 

ervaringen van eerdere deelnemers

Heidi weet op een hele fijne manier en in een prettige omgeving een sfeer te creëren waarin ik kan werken aan mezelf, binnen de groep.”

De werkplaats ‘Je eigen weg’ is er voor iedereen die wel eens worstelt met zichzelf of situaties in het dagelijks leven. Je leert jezelf echt goed kennen en dit geeft ruimte tot verandering en groei. Een cadeautje voor jezelf!

Het was niet altijd makkelijk, je moet er wat voor doen, maar dan gebeurt er ook wat. Ik vond het heel waardevol.”

Ik vond je begeleiding heel fijn Heidi. Je bent afgestemd, aandachtig, energiek, checkt hoe iedereen erbij zit, gooit er af en toe wat relativerende humor in en past aan waar nodig. Ook heel fijn dat er zoveel afwisseling in werkvormen is.”

Het voelt als een cadeau aan mezelf om deel te nemen aan de werkplaats. Mijzelf te gunnen om iedere maand op mini-retraite te gaan, de rust te ervaren van de meditaties en visualisaties, en met afwisselende  en creatieve oefeningen steeds te komen bij de essentie. Het is een heel zachte manier om zo opnieuw naar mezelf te kijken, ervaringen te delen in de groep en steeds een stapje verder te zetten op mijn eigen weg.”

praktisch

De werkplaats vindt plaats op vrijdagen, van 10 tot 16.30 uur. We werken voornamelijk in mijn praktijk, maar gaan soms ook de natuur in.
De data in 2024 van deel 1 zijn:
19 april
17 mei
14 juni
5 juli
30 augustus
De data van deel 2 worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. 
Neem contact met me op als je interesse hebt.

Er is plaats voor 6 tot 8 deelnemers. 
De kosten zijn € 595 per deel (voor werkgevers/zelfstandigen is dit excl. BTW). Als je je inschrijft voor beide delen, krijg je 10% korting op het totaalbedrag. 
Je kunt per keer een factuur ontvangen, maar je committeert je wel vooraf aan alle bijeenkomsten van dat deel. 

Als je interesse hebt, maar me nog niet kent, hebben we eerst een (gratis en vrijblijvend) kennismakingsgesprek om te kijken of dit bij je past. En natuurlijk kun je me ook altijd mailen of bellen. Zie contact

 

spelen met je draak

Je gaat je eigen weg, je hebt zo je verlangens, je wilt van alles in je leven. Vol goede moed ga je op pad, maar toch loop je steeds weer in diezelfde valkuil. Je hebt toch alweer ‘ja’ gezegd tegen die vriendin die je heeft gevraagd om volgend weekend te helpen verhuizen (terwijl je dan een hele drukke week op werk hebt en weet dat je dan naar een rustig weekend verlangt). Je had je voorgenomen om voortaan met het oog van liefde naar je partner te kijken en niet meer boos op ‘m te worden als-ie… (en toch ben je weer uit je slof geschoten). Je had afgelopen week zo graag een wandeling in de natuur willen maken, in je eentje (maar het is er toch weer niet van gekomen).

Hoe komt het toch dat je je steeds weer laat verleiden tot iets wat je niet wilt? Dat komt door je draak. Dat deel in jou dat heel andere ideeën heeft over wat goed is voor jou. Op zich geen kwaadaardig beest, maar het brengt weinig nieuws in je leven. Draken houden ons op dezelfde plek.

Draken zijn zo hardnekkig omdat ze vaak al heel lang met ons meereizen. En vaak zó subtiel (en geniepig) opereren dat je ze niet eens in de gaten hebt. We zijn geneigd om ze af te wijzen: hou daar nou toch eens mee op! Leer je het nou nooit?! (ook zo’n draak…)

werkwijze

In deze tweedaagse werkplaats ga je niet vechten met je draak. Je gaat ermee spelen! De draak steken met je draak zeg maar, zonder ‘m belachelijk te maken. Maar wel af en toe uitvergroten, zodat je ‘m makkelijker kunt herkennen en daarmee verkleinen. Je hoeft van te voren niet te weten wat of wie je draak is. We hebben er allemaal meerdere, in de werkplaats zelf ga je ontdekken met welke je aan de slag wilt.

We werken in deze tweedaagse heel ervaringsgericht. Je gaat iets beleven, wat vaak veel meer inzicht geeft dan er alleen maar over denken en praten. 

Allerlei verschillende (dramatische) spelvormen komen langs, zoals het opstellen van je patroon, ensceneren waar je in de buitenwereld tegenaan loopt, je draak en z’n tegenpool uitspelen. Dat kan heel leuk en luchtig zijn, maar ook een diepe impact hebben.

Klik hier voor ervaringen van eerdere deelnemers van de werkplaatsen.

praktisch

De werkplaats vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni 2023, van 10 tot 16.30 uur (met mogelijk een half uurtje uitloop).
De kosten zijn 230 euro voor twee dagen.
Er is plek voor maximaal 10 deelnemers.

 

wat is jouw talent?  

Als er iets is in het leven wat het waardevol maakt, naast verbinding met anderen, is het wel je talent aan de wereld geven. Zo heb ik ooit mijn talent geformuleerd als ‘ruimte creëren’. En ook al heeft dit begrip in de loop der jaren een andere lading en energie gekregen, het is voor mij een heel duidelijk spoor in mijn leven.

Je talent geeft richting en zin aan je leven. Het is niet hetzelfde als de optelsom van je kwaliteiten, het is ook geen etiket dat je op jezelf plakt. Het komt uit je ware natuur voort, heel vanzelfsprekend. Als je bereid bent om het te ontdekken tenminste. En daarvoor heb je stil te staan. Dat gaan we in deze werkplaats doen.

Een eerdere deelnemer over deze dag: “De sfeer die jij maakt, is prettig, gezellig en heel ongedwongen. Je geeft iedereen de ruimte. En je gaf me weer inzichten mee die lang blijven hangen… ” 

werkwijze/praktisch

We werken in deze werkplaats vooral introspectief: door middel van visualisaties, stilte, schrijven en tekenen ga je je talent benoemen, en in jezelf verankeren.

Het is een bijzondere en intieme werkplaats, met maar plek voor vier deelnemers.

De werkplaats duurt één dag. Data: zaterdag 2 september (vol). Bij voldoende belangstelling komt er een nieuwe datum in het najaar. De kosten voor deze werkplaats: 120 euro. 

Klik hier voor ervaringen van eerdere deelnemers van de werkplaatsen.

 

vertel me… (vrouwencirkel)

Deze werkplaats is voor vrouwen. Voor vrouwen die zich willen verbinden met andere vrouwen. In deze (aardse) vrouwencirkel delen we onze verhalen met elkaar. Onze kwetsbaarheid, onze kracht, onze verlangens, onze vragen… we maken ruimte voor dat wat er is. Elke avond heeft een thema. Bijvoorbeeld: vrouw-zijn, afhankelijkheid en autonomie, intuïtie, moeder en dochter, verlangen, schuld en schaamte, vergankelijkheid, zingeving.

werkwijze

We geven met elkaar de avonden vorm. Ik ben in deze groep meer begeleider dan therapeut. Ik faciliteer de avonden: ze vinden plaats in mijn praktijkruimte, ik zorg voor thee (jullie nemen om de beurt iets lekkers mee) en begeleid het eerste deel van de avond. Ik ben ook deelnemer. Met elkaar dragen we de verantwoordelijkheid voor de avond. Wat we, naast met elkaar delen, kunnen doen: schrijven, mediteren, iets opstellen, teksten lezen en bespreken, dansen. Van alles is mogelijk.

praktisch

We komen één keer in de maand bij elkaar op woensdagavond. Van 19.00 tot 21.30 uur.
De data in 2023: 10 mei, 7 juni, 6 september, 11 oktober, 8 november, 13 december
Er is plaats voor maximaal 10 vrouwen. Deze werkplaats is voor dit jaar vol.

Kosten: 25 euro per avond

 

open werkplaats

Deze werkplaats is voor mensen die het interessant vinden om hun thema/vraag in een groep te onderzoeken. De werkplaats is met name bedoeld voor diegenen die zich hierin herkennen: angst om fouten te maken, jezelf vergelijken met anderen, de lat hoog leggen, controle proberen te houden, hard je best doen, en wellicht een vleugje perfectionisme: de perfecte ingrediënten om het jezelf behoorlijk moeilijk te maken. Op je werk, in je relaties, en ook in en met jezelf. Je zet jezelf onder druk. Misschien zelfs zo erg dat je tegen een burn-out aan loopt of er al midden in zit. Je weet dat van jezelf een verbeterproject maken niet werkt en je zegt tegen jezelf dat je moet ontspannen en loslaten. Maar hoe?

werkwijze

Deze werkplaats is voor mensen die wat intensiever met dit thema aan de slag willen. Het kan een mooi alternatief zijn voor een individueel traject (waar vaak wachtlijsten voor zijn, ook bij mij). Je gaat in deze werkplaats, met anderen die min of meer in hetzelfde schuitje zitten, onderzoeken hoe het zover gekomen is. Hoe je jezelf hebt vastgezet, en wat je nodig hebt om de touwtjes een beetje te laten vieren. Allerlei werkvormen kunnen aan de orde komen: schrijven, ontspanningsoefeningen, visualisaties, inquiry, creatieve werkvormen, lichaamswerk. De kern is dat we leren van en met elkaar.

Deze werkplaats kan ook een mooie aanvulling zijn op een individueel traject.

Klik hier voor ervaringen van eerdere deelnemers van de werkplaatsen.

praktisch

De werkplaats start bij voldoende inschrijvingen (minimaal vier deelnemers), een dagdeel per twee of drie weken (in overleg). Er is plaats voor maximaal 8 deelnemers.

De kosten per bijeenkomst: 95 euro.