Huhh, eng…hypnotherapie!
Cliënten kijken me soms wat argwanend aan als ik vertel dat hypnotherapie een onderdeel van mijn therapie-aanbod kan zijn. Ze hebben er allerlei gedachten en vragen over: Breng je me dan echt onder hypnose? Dat kan ik vast niet, ik kan heel moeilijk controle loslaten! Weet ik dan nog wat ik doe? Hoe werkt dat dan precies?
Om met de eerste vraag te beginnen: ‘hypnose’ heeft voor veel mensen een soort magische lading. Ze hebben Rasti Rostelli op televisie gezien en verwachten (of zijn bang) dat je een soort tovenaar bent die hen in een toestand brengt waarbij je geen controle meer over jezelf hebt. Je verandert nietsvermoedend in een tokkende kip of kwakende kikker, terwijl je uitgelachen wordt door de toeschouwer(s).
Hypnotherapie heeft hier weinig overeenkomsten mee. De hypnose staat ten eerste altijd in dienst van de therapie, en heeft als doel om de cliënt verder te helpen in zijn proces. Om blokkades op te heffen bijvoorbeeld, of om meer zelfvertrouwen en kracht in zichzelf te gaan ervaren.
Ten tweede is voor hypnotherapie niet een hele diepe trance nodig. Een lichte trance is voldoende en ervaar je al snel: als je aan het dagdromen bent bijvoorbeeld, als je in de auto rijdt en niet meer precies weet hoe je van A naar B bent gekomen, of als je helemaal opgaat in een goede film. Trance is eigenlijk niets anders dan een onderbreking van de alledaagse werkelijkheid. Als je even mijmert over je volgende vakantie, ben je eigenlijk ook al in trance.
Overigens zijn er ook cliënten die tijdens de sessie in slaap vallen. Ook dat is helemaal goed, want je onbewuste blijft altijd alert en aan het werk. Je dromen komen tijdens je slaap tenslotte ook uit je onbewuste voort.
De lichte trance zorgt ervoor dat je bewuste, dus al die gedachten en het gepieker in je hoofd, tot rust komt en niet meer zo actief hoeft te zijn. Waardoor je onbewuste veel meer ruimte krijgt. En als je weet dat het grootste deel van je denken, voelen en handelen wordt bepaald door je onbewuste, kun je je voorstellen hoe effectief het kan zijn om daar rechtstreeks mee te werken. Ik doe dat door een droombeeldverhaal aan het onderbewuste te vertellen dat precies bij het probleem van de cliënt past, doorweven met allerlei positieve suggesties op dat wat diegene wil bereiken. Ik breng de cliënt daarna altijd weer helemaal terug in het hier en nu.
Na de sessie voelen de meeste cliënten zich erg ontspannen. Ik laat ze de sessie opnemen op hun telefoon, zodat ze deze thuis terug kunnen luisteren. Want hoe vaker het onbewuste deze suggesties krijgt ‘toegediend’, hoe groter het effect zal zijn.
Ook in de medische wereld wordt het belang van hypnose steeds meer onderkend. De artsen van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis bijvoorbeeld hebben geleerd om kinderen in een trance te brengen, waardoor ze veel minder angst, stress en pijn ervaren.