emdr – den haag
wat is emdr?
EMDR is een methode waarbij onverwerkte emoties die zich vastgezet hebben, weer in beweging kunnen komen en alsnog verwerkt kunnen worden. De meeste dingen die we meemaken en die ons emotioneel raken, verwerken we door te slapen, dromen, praten en de tijd eroverheen te laten gaan. Maar sommige zaken raken je zo diep, dat de tijd niet voldoende is om ze te helen. Je kunt het vergelijken met een wond. Je lichaam kan kleine wondjes prima zelf helen, maar bij een gebroken been of een flinke open wond is er toch echt meer zorg en hulp nodig. Dat is bij geestelijke wonden ook zo.
Door middel van EMDR geef je zorg en aandacht aan deze pijnlijke plekken, waardoor ze alsnog kunnen helen.
voor wie is het geschikt?
EMDR is voor iedereen die voelt dat er iets van binnen is dat aan hem of haar knaagt, iets dat aandacht vraagt, ook al weet je niet precies wat het is of waarom het knaagt. Mensen denken vaak dat je voor EMDR een trauma met een hoofdletter moet hebben meegemaakt. Of dat je een heldere herinnering moet hebben aan dat wat pijnlijk is. Dat kan, maar is niet nodig. Alles waarvan je voelt dat het dieper zit en aandacht vraagt, kan een ingang zijn voor EMDR. Om wat voorbeelden te geven:
- een heftige gebeurtenis in je leven waar je nog niet van los bent gekomen
- een hardnekkige overtuiging over jezelf (of een ander) waar je mee worstelt (bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg)
- emoties (bv. schuldgevoel, angst, verdriet of boosheid) die zich steeds aan je opdringen maar waarmee je niet verder komt
- een lichamelijke spanning of andere lichamelijke sensatie waar je mee rondloopt waarvan je vermoedt dat die je wat wil vertellen
- een nachtmerrie of ander beeld dat steeds terugkeert (kan ook een angst zijn voor iets dat nog niet gebeurd is) waar je last van hebt
Dit zijn maar enkele voorbeelden. Eigenlijk kun je EMDR inzetten voor alles waar in het hier en nu (emotionele) lading op zit.
hoe gaat emdr?
De eerste stap in een EMDR-sessie is kijken wat de mogelijke ingang (target) is. Er kunnen ook meerdere targets zijn, dan kijken we waar we mee gaan beginnen.
Er zijn verschillende technieken voor EMDR, zoals:
- je volgt de bewegende hand van de therapeut met je ogen
- je krijgt een koptelefoon op waar je afwisselend links en rechts tikjes hoort
- tikjes op de knieën, handen of schouders
Welke manier het beste werkt, is voor iedereen verschillend. Ik start vaak met de koptelefoon, en vervolgens kijken we hoe dat gaat. Soms werkt juist de afwisseling van de verschillende manieren het best.
Hoeveel sessies EMDR er nodig zijn, kan erg verschillen. Soms kan een enkele sessie al afdoende zijn.
welke resultaten en effecten kan je verwachten?
Het effect van EMDR kan heel groot zijn. Vaak komt er in korte tijd veel in beweging. Veel mensen ervaren na EMDR dat iets van ze is afgevallen, dat er echt iets losgelaten is. Niet altijd is het resultaat dat de lading van het target helemaal weg is. Maar bijna altijd komt er iets los wat al lang vast zat, en komt er helderheid op dat wat er nu eigenlijk speelt. Een enkelvoudige traumatische gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, kan vaak door een of twee sessies al van z’n lading ontdaan zijn. Bij wat complexere thema’s zijn er vaak meer sessies nodig.