Skip to content

aanbod

Omdat ieder mens uniek is, is een traject dat ook. Soms is een goed gesprek precies wat er nodig is. En soms is er iets anders nodig om in beweging te komen en een nieuw verhaal over jezelf en je leven te creëren. Ik loop een stukje met jou mee op jouw pad en draag een rugzak, vol met ervaring, kennis en werkvormen. We onderzoeken samen wat jij nodig hebt om om te gaan met de hoge bergen, gammele bruggen en prachtige bloemenvelden die we onderweg tegenkomen. Ik kan je niet garanderen dat je precies uitkomt waar je dacht en hoopte uit te komen, maar wel dat je veel over jezelf gaat leren.

Mijn basis is de integratieve psychotherapie en coaching. Een stroming waarin de wijsheid van het onderbewuste een belangrijke rol speelt. Daarnaast gebruik ik allerlei verschillende therapieën en werkvormen, vaak geïntegreerd.

Naast individuele sessies is het ook mogelijk om samen met je partner te komen zie: relatiecoaching of in een groep aan de slag te gaan zie: in een groep.

Aanbod Therapie en Coaching: omdat ieder mens uniek is, is een traject dat ook

de werkvormen

goed gesprek

Sparren, spiegelen, onderzoeken, vragen, confronteren: een goed gesprek kan zorgen voor verdieping, inzicht, verheldering, afstand (én nabijheid). Alle levensvragen zijn welkom, alles is bespreekbaar.

visualisaties/imaginaties

Ons onderbewuste communiceert met beelden. Visualisaties en imaginaties zijn vormen van hypnotherapie waarmee je je de vaak lang verborgen wijsheid van het onderbewuste bewust kunt maken. Imaginaties kunnen actief zijn (ik begeleid je naar binnen om contact te maken met je innerlijke wereld) of passief (ik begeleid je in een diepere ontspanning waarbij ik je onderbewuste allerlei suggesties aanbied op wat jij graag wil loslaten/bereiken).

delenwerk/voice dialogue

Natuurlijk ben je één persoon. Maar wel iemand met allerlei verschillende gevoelens en gedachten. Dat kan soms een behoorlijke herrie geven in je hoofd, en tot twijfels leiden. Want wie ben je en wat wil je nou echt? Al die verschillende kanten van jezelf zou je kunnen zien als subpersonen. En met die subpersonen kun je aan het werk. Door ze een stem te geven en naar ze te luisteren. Voice dialogue is een van de werkvormen die ik daarvoor inzet. Schrijven, opstellingen, met beelden werken en bepaalde vormen van hypnotherapie kunnen daar ook heel geschikt voor zijn.

opstellingen

Als je iets in de ruimte gaat zetten, kun je gaan ervaren. Ervaren wat er speelt, wat je voelt, wat je wilt. Allerlei zaken/mensen die belangrijk voor je zijn, kunnen opgesteld worden: delen van jezelf, mensen uit je omgeving, thema’s in je leven, lichaamsdelen. Deze mensen/dingen kun je ook een stem geven, of ermee spelen.

EMDR

De meeste mensen associëren EMDR met traumaverwerking. Het is inderdaad een techniek waarbij de lading op herinneringen/beelden (sterk) verminderd kan worden. Het is echter niet noodzakelijk om een duidelijk beeld of herinnering te hebben. Ook sterke lichamelijke sensaties (bv. een opgejaagd gevoel), vastgezette negatieve overtuigingen of emoties/beelden zonder duidelijke oorzaak kunnen een ingang zijn voor EMDR.

schrijven

Er zijn allerlei manieren om dat wat er diep van binnen in je leeft, naar de oppervlakte te brengen. Intuïtief schrijven kan daar een heel krachtig middel voor zijn. Schrijfopdrachten kunnen zijn:

  • Schrijf een sprintje van 10 minuten met als beginzin: Als ik echt eerlijk ben naar mezelf…
  • Maak een lijstje met tien dingen die je dwarszitten
  • Schrijf een verhaal over je jeugd: Er was eens een kikkertje…
  • Maak een karakterschets van je innerlijke criticus
  • Schrijf een dialoog tussen je beschermer en je vrije vogel

tekenen/werken met beelden

Je kunt op allerlei manieren met beelden werken (hypnotherapie, opstellingen, voorwerpen neerzetten, kaarten met afbeeldingen). Maar zelf vormgeven aan wat er bij jou van binnen speelt, kan verrassend veel helderheid geven. Daar hoef je niet (goed) voor te kunnen tekenen. Ook krassen, kruisjes zetten of alleen maar iets een kleur geven kan je iets vertellen.

talentenspel

Ik kijk graag samen met naar wat je, naast je belemmeringen en problemen, nog meer in huis hebt. Wat zijn jouw talenten, hoe werken ze samen en wat hebben ze van jou nodig zodat jij ze ten volle kunt leven en je eigen pad kunt gaan?

lichaamswerk

Je lichaam is een prachtige bron van informatie, waar we vaak veel te weinig gebruik van maken. In onze maatschappij is het denken sterk gecultiveerd, het lichaam wordt vaak gezien als een voertuig dat moet functioneren. Bewust contact maken met je lijf kan je verrassend veel inzichten geven.

relatiecoaching

Ook stellen zijn welkom. Relatiecoaching geef ik samen met Frank van Dooren. Wij hebben ervaren dat het heel fijn is voor partners om twee therapeuten, een man en een vrouw, tegenover zich te hebben. Zelf ervaren we (en krijgen we terug) dat we elkaar heel goed aanvullen en aanvoelen. Heidi is gepokt en gemazeld als therapeut en Frank heeft veel ervaring als coach en trainer in de publieke sector, onder andere bij de Baak.

Heidi en Frank doen relatiecoaching in Den Haag

 

voor wie

De lijn tussen relatietherapie en relatiecoaching is dun. Toch hebben wij besloten om het coaching te noemen, omdat we graag stellen zien die:

  • beiden open staan om te onderzoeken waar het bij henzelf en daardoor in de relatie stroef loopt
  • beseffen dat hun relatie kostbaar is en daarvoor willen vechten
  • komen op een moment dat er nog iets te redden valt
  • zin hebben om iets over zichzelf te leren door middel van deze relatie

Mochten jullie je allebei in dit rijtje kunnen vinden, weet je dan van harte welkom.

praktisch

Omdat we met twee zijn, is het tarief hoger dan bij de meeste relatietherapeuten die alleen werken. Een sessie duurt 90 minuten en kost 230 euro. Ook is het mogelijk om een dagdeel aan de slag te gaan. Het eerste deel daarvan bestaat uit een individuele sessie voor beiden met Frank of Heidi in de natuur. Daarna komen we met z’n vieren samen in Heidi’s praktijk.

Heidi over Frank:
“Frank is een rots in de branding. Hij heeft sterk afgestelde voelsprieten, beweegt mee en aarzelt ook niet om te confronteren waar nodig. Met hem naast me voel ik me gedragen. Ik ervaar samenwerken met hem echt als 1+1=3.”

Frank over Heidi:
“Heidi ziet diepere lagen, achtergronden en geeft verdieping. Samenwerken met Heidi is voor mij inspirerend omdat we verschillend zijn en elkaar telkens vinden. Dan ontstaat er een nieuw inzicht, een nieuw idee. Relaties zijn voor ons onuitputtelijke bronnen van mogelijkheden; de kunst is ze samen te blijven ontdekken.”